dijous, 2 d’abril del 2015

Elbrús (5642 mts.). Tercera part


Dimecres, dijous i divendres 3/04/ 2015. 


La previsió metereològica  per aquests dies no és gens bona però són els dos dies que tenim per atacar cim i pugem per tercer dia consecutiu fins a Barrels Hut (3710 mts.), l'arribada no pot ser més dolenta, doncs, fa molt vent i està nevant amb intensitat. Després d'agafar lloc al refugi pugem per les escales metal·liques exteriors fins a la primera planta on està el menjador. A dins del refugi ens trobem al  Xavi Llongueres (guia català UIAGM) i que ja ha pujat 4 vegades al cim del Elbrús, també està igual que nosaltres i no ho veu clar per demà. Passem el dia amb ell i el seu client (Mario), finalment sopem a les sis de la tarda, doncs, ens llevarem a les 23,30h per veure si podem atacar cim.
Passades les 7 de la tarda ja estem al sac, pràcticament no podem dormir gens, finalment ens aixequem a les 23,30, ens vestim i prenem un té i un iogurt amb galetes. A les 00,30h estem preparats per iniciar l'atac al cim, però el temps encara està pitjor i decidim retrasar la sortida fins a les dues de la matinada. A la 1,30h sortim a l'exterior i MIRACLE, el temps ha canviat, ha parat de nevar i fa molt menys vent.
Passades les dues de la matinada sortim, fa una estona que han sortit el Xavi Llongueres i el Mario, fa molt de fred i les primeres rampes suaus no ajuden a escalfar el cos. Al arribar a la cota 4100 fem la primera parada del dia, la visió cap al sud (d'on venim nosaltres) és engrescadora però en canvi el poc que es veu cap a dalt no et motiva gens, doncs, està tot molt tapat i continua nevant. Al saber que va el Xavi per davant ens tranquil·litza, nosaltres anem pujant a un bon ritme, cadascú pensant en el seu interior, finalment passada la cota 4500 i començant-se a il·luminar un nou dia apareixen de dalt dos llums de frontals, són el Xavi i el Mario. Ens expliquen la situació, han passat per sobre els 4600 mts. i el vent cada cop més violent i la neu cau amb més intensitat, no han dubtat ni un segon, mitja volta. Nosaltres ens mirem i decidim girar cua igualment. Baixem fins al refugi i ens fiquem una estona dins del sac per recuperar una mica la calor que hem perdut durant la matinada. Durant el dia segueix igual o pitjor el temps.
Quedem l'endemà de llevar-nos a les dues de la matinada per mirar el temps i veure si tenim una última oportunitat. Quan m'aixeco de matinada i obro la porta del refugi, em trobo 50 cms. de neu nova i un vent de més de 80 kilòmetres per hora, amb tot això que pots fer, tornar al sac. Però aleshores m'he desvetllat i no puc dormir, solució: música amb auriculars de sinfònic- progressiu (en aquest cas IQ, Yes, Camel i Fish), i a dormir com els angelets.
Al matí recollim tot i amb penes i treball a causa del vent i la nevada caiguda baixem fins a Cheget (2120 mts.) on passaren el resta de la tarda secant tot el material per guardar-lo dins les bosses, ja que l'endemà marxem un dia de turisme a Moscú.






Quan arribem el dimecres a Barrels Hut (3710 mts.) el temps està molt malament.


A primera hora de la tarda surto a veure si el temps s'arregla i encara està pitjor.


A punt de sopar a las sis de la tarda, ja que ens llevarem a les 23,30h. per veure si podem sortir a cim.


El David en plena pujada, amb una forta ventada i neu.


Punt on iniciem els descens, a partir d'aquests punt cada cop estava més malament el temps.


Cap a Geòrgia, el dia sembla que aguanta però serà només unes poques hores.


No són encara les sis del matí i ja portem més de 4 hores fora del refugi.


Cel molt gris cap al sud.


Jo, baixant el tram central, per sobre dels 4000 metres.


El David navegant entre la neu pols pesada Caucàsica.


Més neu pols.


Al arribar a Barrels Hut (3710 mts.) el dia sembla que aguanta, però serà només per uns minuts.


Al cap d'una hora ja veieu com estava el temps, Fatal.............


A l'interior del refugi desmuntant la motxilla després de l'atac al cim.


Al dia següent el temps segueix igual, la finestra de davant està colgada per la neu.


Ens despedim de Dimitry, Vladimir i Tia Mildred (la cuinera).