diumenge, 21 d’abril del 2013

Tuc de Mulleres ( 3010 mts.) circular desde la Boca Sud del Túnel de Viella fins a la Boca Nord.






Avui sortim amb la Carme desde la Boca Sud del antic Túnel de Viella ( 1609 mts.). Agafem una pista que es dirigeix al NW i que s'endinsa a la Pleta de Mulleres. Entrem en un bosc no gens espès on una gran cascada ens queda a la nostra esquerra. Arribem a un gran plateau Plà de la Rasa ( 1720 mts.) on calcem esquis. Seguim pujant direcció W per pendent suau fins arribar al circ de Pleta Nova ( 1960 mts.). La visió es espectacular ja que sembla que no tinguis sortida dins aquest circ. Nosaltres preferim triar la via de l'esquerra, més directa però aprofitant que la neu està molt estable també la més ràpida. La pendent es molt dreta, jo pujo amb grampons i la Carme segueix amb els esquis i ganivetes. Finalment quan la pendent decreix ja veiem el nou refugi de Mulleres ( 2393 mts.) en el qual fem una parada per menjar i beure una mica. Traiem dos tamborets a fora del refugi i les vistes son magnífiques mentre fem un mos, com no podem estar tot el dia i queda molta tela encara tanquem bé el refugi i continuem cap amunt. La sortida del refugi es força dreta fins a situar-nos a la part superior ( 2525 mts.) a partir d'aquest punt comença un franqueig ascendent direcció al Coll de Mulleres ( 2935 mts.), uns metres abans d'arribar al Coll ens tenim que treure els esquis, con que ja fa estona que el sol pica amb ganes en aquest vessant no ens fan falta els grampons.
Arribem al Coll i aquí si que tenim que posar grampons per fer els últims metres fins al cim. Tuc de Mulleres ( 3010 mts.) es un cim amb unes vistes espectaculars, Aneto, Margalida, Russel etc. Unes fotos i comencem a baixar fins on hem deixat els esquis. A partir d'aquí diagonal descendent fins arribar al Coll d'Alfred ( 2844 mts.), en aquest punt tenim la visió del descens, 1500 mts. de baixada fins a la Pleta d'Horno. 
La qualitat de la neu era una mica pesada, a les parts altes encara no haví transformat a primavera. Després de creuar pel mig el  glaçat llac d'Horo ( 2050 mts.) acabem la baixada a la Pleta d'Horno ( 1495 mts.). En aquest punt agafem caminat la pista ( tallada per dues allaus ) que en 20 minuts ens portarà a la N-230 on tres nois bombers de La Rioja amb la seva furgoneta ens portaran desde la corba 1,5 Km per sota de la Boca Nord del Túnel de Viella fins a la Boca Sud on tenim el cotxe.



Desnivell: + 1425 mts.
                - 1715 mts.

Recorregut: 22,3 Km.

Horari: 8h, 19m.








Sortida desde la Boca Sud del Túnel de Viella ( 1609 mts.).


Tuc de la Tallada ( 2952 mts.)


La Carme arribant al Plà de la Rasa ( 1720 mts.).


Plà de la Rasa amb el Pic de la Tallada i Mig de la Tallada.


Pleta Nova ( 1960 mts.).


Refugi de Mulleres ( FEEC ) 2393 mts.


Interior del refugi de Mulleres.


Sortida del refugi direcció al Mulleres.


Franqueig direcció al Coll de Mulleres.


La Carme arribant al cim.


Panoràmica amb els tresmils de la zona.


Cresta de Salenques amb l'Aneto com a cap visible.


Part final de l'itineràri, al fons de la vall està el punt de sortida.


Desde el cim es veu el Coll de Mulleres i la part final de l'itineràri.


Tuc de Mulleres ( 3010 mts.).


Coll d'Alfred ( 2844 mts.) punt per començar el descens cap a la Vall de Nere.


Vall de Nere, 1500 mts. de descens, uhauuuuu.


Vista enrere desde el Coll d'Alfred, en primer terme el Cap del Toro ( 2969 mts.) en segon terme el Mulleres ( 3010 mts.)


Al fons a la dreta es veu el Coll d'Alfred i part de l'itineràri de baixada.


Passada la Pleta d'Horno ( 1465 mts.) la resta d'una allau.


La Carme al Plà dels Polvorins ( 1395 mts.)


Ja veiem la N-230 a 1,5 Km. de la boca Nord del túnel de Viella ( 1365 mts.)

diumenge, 14 d’abril del 2013

Puigmal de Llo ( 2801 mts.) per França.






La primavera ja està aquí i avui decidim anar cap al Puigmal de Llo ( 2801 mts.). Sortim del aparcament de Les Planes ( 1971 mts.) a la part superior de l'estació d'esquí francesa de Puigmal-2600. Desde el mateix cotxe ja podem calçar esquís i comencem a pujar per la fàcil i bastant planera pista fins arribar a una corba de dretes, en aquest punt deixem la pista i continuem recta per la vall d'Aiguaneix. Creuem el riu i a la dreta surt el camí per anar al Puigmal d'Er, nosaltres continuem al costat del riu. La neu encara està bastant dura però al anar per la part inferior del tub no tenim cap problema de moment per pujar sense ganivetes.
La pujada es molt constant durant tota l'ascensió, quan ens situem a la part inferior de l'última pala veiem que la neu encara està dura i decidim posar ganivetes, fent unes grans llaçades anem pujant i solament en els últims metres carregem els esquis a l'esquena i pugem amb grampons fins arribar al Coll de Llo ( 2750 mts.).
A partir d'aquí seguim a l'esquerra ( E ) i pocs metres sota el cim deixem els esquis i caminant arribem al Puigmal de Llo ( 2801 mts.). Unes fotos i baixem a recollir els esquis per colocar-nos sobre el Coll, traiem pells i iniciem la baixada amb una neu una mica dura al començar el descens però als pocs minuts canvia la neu amb una qualitat primavera que et fa gaudir d'una gran baixada.
Arribem al cotxe amb una forta calorada i després de gaudir d'un gran dia d'esquí de muntanya.



Desnivell: 820 mts.

Recorregut: 10,3 Km.

Horari: 4h 20m.








El Xavi i la Teresa pujant per Aiguaneix just després de deixar la pista.


Bona innivació en aquesta zona de la Cerdanya Francesa.


Uns metres més amunt, es separen els camins per anar al Puigmal d'Er o al Puigmal de Llo.


En aquest punt ja es veu el cim i a la dreta el coll ( 2750 mts.).


A l'esquerra el Puigmal de Llo ( 2801 mts.)


 Últims metres abans d'arribar al coll, en aquest punt ens traiem els esquis ja que la neu encara està gelada.


El Xavi i la Teresa arribant al Coll.


Aquesta neu en una hora estarà perfecte per gaudir d'un gran descens. 


Coll de Llo ( 2750 mts.).


Desde el cim, visió de Puigcerda amb els Pirineus força nevats.


Puigmal de Llo ( 2801 mts.).


El Xavi gaudint d'una gran baixada.


Puigmal d'Er ( 2910 mts.)


Video de la baixada del Puigmal de Llo.

dissabte, 6 d’abril del 2013

Collbató-Sant Jeroni-Sant Joan-Collbató

 


Dissabte 6-4-2013


Durant la tarda nit de divendres estic donant-li voltes a si pujar a no demà al Pirineu a fer esquí de muntanya, el dia bo es diumenge però aquest dia no puc sortir, finalment decideixo quedar-me per aquesta zona, per fer desnivell i recorregut sense fer masses kilòmetres que millor que Montserrat.
Avui m'acompanya la Teresa i l'idea es sortir de Collbató, pujar fins a Sant Jeroni després passar per Sant Joan i pel camí vell tornar a baixar a Collbató.
Recordem que ja no es pot entrar per Collbató amb el cotxe direcció a la Vinya Nova, tens que entrar pel Bruc. Després de passar el restaurant de la Vinya Nova continuem un tram per la pista en bones condicions i deixem el cotxe al aparcament del Clot de la Mònica.
Sortim de l'aparcament ( 438 mts.) l'idea d'avui es fer el màxim tram corrents per això anem equipats amb les bambes de córrer per muntanya i el camelback. Només sortir, la pista es posa molt dreta i en els primers tres kilòmetres superem més de 600 mts. de desnivell. Pugem pel Clot de la Mònica fins arribar al Coll dels Pollegons ( 907 mts.), seguim pel corriol fins que sortim al camí principal ( 1040 mts.)  que va desde Sant Joan fins a Sant Jeroni, a partir d'aquí el camí ja es molt més planer tot i que els últims metres i amb les escales finals es fa una mica pesat, finalment arribem al cim de Sant Jeroni ( 1237 mts.), punt més elevat de Montserrat, hem trigat en pujar 1h 26m.
Després de beure una mica comencem la baixada pel mateix camí fins arribar a Sant Joan ( Km. 9 ) on ens espera una forta encara que curta pujada. A partir d'aquí comencem a baixar fins agafar la cruïlla del camí vell de Collbató fins al Monestir ( Plà de Sant Miquel ), baixem uns 4 km. aproximadament fins a la pista de Collbató fins a Vinya Nova on en 1 km arribem al cotxe, espero el bon temps per la setmana vinent i poder calçar els esquis de muntanya.



Desnivell: 1050 mts.

Recorregut: 15,2 Km.

Horari: 3h, 26m.







Últims metres abans d'arribar al camí principal de Sant Joan a Sant Jeroni.


Al camí de Sant Jeroni ( 1040 mts.)


Cavall Bernat, una de les agulles més emblemàtiques de Montserrat.


Arribant a Sant Jeroni, cim més alt del massís de Montserrat.


La boira present amb la visió cap al Pirineu Oriental.


Caracteristica antena on arribava l'antic telefèric de Sant Jeroni.


Amb la Teresa al cim de Sant Jeroni ( 1237 mts.)


Desde el cim mirada cap a Collbató, poble d'on hem sortit fa una estona.


Vista del Monestir desde el camí de Sant Joan.


L'estelada, al camí vell de Collbató al Monestir de Montserrat.