diumenge, 17 de febrer del 2013

Roc de Madres ( 2469 mts.) i excursió pels voltants del poble de Valcebollère


Dissabte 16-02-2013


Aquest era un cim que encara no tenia fet i que no havia intentat mai, un dia per una cosa, un dia per una altre i no venia mai. Per fi aquest dissabte he pogut pujar al Roc de Madres ( 2469 mts.), tinc que dir que m'ha semblat més difícíl del que havia sentit, he seguit unes traces de fa uns dies, però la part central, on acabes el bosc ( tens que fer una mica el senglar entre tant arbre ) i la sortida amb unes pales força dretes i encara amb bastants arbres ( la baixada tens que dominar si no et vols emportar un arbre per davant). No el considero un cim per portar principiants ni evidentment fer en dies de boira.
Surto del Pont de la Farga ( 1395 mts.) on he deixat el cotxe en un petit aparcament a mà dreta en el sentit de la marxa. Després de passar el poble de Puigvalador i seguint la D118 just quan arribes a la desviació per anar a l'estació de Mijànes D32, nosaltres agafem a la dreta continuant per la D118 i cinquanta metres més endavant veiem l'aparcament.
El primer tram es molt planer i quasi no guanyes desnivell,al arribar a la cota 1550 mts. a mà dreta apareix el camí que ve de Odello ( 1510 mts.), la pista segueix la mateixa tònica es a dir planera. Uns metres endavant trobo a mà dreta unes traces de raquetes que suposo que pugem cap al Roc de Madres. Jo segueixo unes traces d'esquí que de moment tenen bona pinta. El camí ja comença a pujar entre mig del bosc però de moment es deixa fer.
En un moment el camí queda tallat i tens que passar uns metres entre arbres força espesos, fins que finalment surts del bosc. Ara tens davant teu una pala força dreta i amb bastants arbres que després a la baixada es tindrà que vigilar molt i tenir un bon nivell d'esquí, ( evitar portar  principiants ). Quan arribes a la part superior de la pala ( 1900 mts. aprox. ) ja es veu la continuació amb unes pales molt maques, sempre amb tendència a la dreta. Arribo a l'aresta que em porta fins al Col de Gavaches ( 2359 mts.) aquesta part final el vent ha fet de les seves i s'ha emportat força neu però puc arribar sense treure els esquis al cim de Roc de Madres ( 2469 mts.), aquí coincideixo amb una gent de Teià ( gràcies per la foto del cim).
Començo la baixada amb la neu dura abans comentada però a partir de sota el Col, una neu bona però que ja es comença a encrostar una mica ( molt poc), fins arribar a la part superior del bosc gaudint dels girs, després a dins el bosc una mica de supervivència i quan agafes la pista planera ja sense cap problema fins arribar al cotxe.



Desnivell: 1105 mts.

Recorregut: 15,2 Km.

Horari: 5h, 26m.   





El Pont de la Farga ( 1395 mts.), lloc on comencem la sortida.


Punt de sortida, al fons es veu el massís, el cim està més lluny.


Un gran dia assoleiat amb traça marcada al principi de l'itineràri.


Les tres úniques persones que vaig trobar per aquest vessant. Al fons l'estació de Formiguères.


El camí segueix en tendència a la dreta.


 El llac de Puigvalador completament gelat.


Les nevades d'aquest últims dies ha deixat els arbres molt carregats de neu.


El Tarbesou, cim que vaig pujar aquest passat mes de desembre.


A la dreta l'estació de Puigvalador i a l'esquerra Formiguères. Al fons el Peric, Mortiers etc.


Tota la zona del Capcir, Aude i Ariege amb una gran innivació.


Ja es veu el cim, la part final com sempre amb manca de neu per culpa del vent.



Roc de Madres ( 2469 mts.)


Bona neu en aquest primer tram de descens.



Grans pales per gaudir de una bona baixada, sense ningú a la muntanya.










Diumenge 17-2-2013





Avui hem anat a conèixer un poble i una Vall que no havíem estat mai, aquest es Valcebollère. Per arribar aquí has de passar Bourg-Madame i a la sortida del poble agafar la carretera a mà dreta que et porta fins a Osséja i després la D-30 fins a Valcebollère.
Surto pràcticament del poble ( 1510 mts.) amb esquís i segueixo la pista forestal molt planera i que quasi no guanya desnivell, passo per la Capella de Sant Bernabeu ( 1850 mts.) i la pista segueix la mateixa tònica. Finalment a la cota 2060 mts. on s'acaba la pista decideixo donar la volta ja que porto més de 6 Km. de pujada i només he fet 550 mts. positius.
Ho deixo per una altre vegada el fer el Pic de Duraneu o de Credells ( 2539 mts.). Trec pells i per la pista amb una brisa agradable ( ja que durant la pujada ha fet molta calor ) dono per acabada l'excursió del dia.


Desnivell: 550 mts.

Recorregut: 10,6 Km.

Horari: 2h,46m.   






Valcebollère ( 1510 mts.)


El museu de les avelles i de les papellones de Valcebollère.


El Torrent de la Vila.


El poble de Valcebollère vist desde la pista .


A prop de la capella de Sant Bernabeu.



Capella de Sant Bernabeu ( 1850 mts.)


A la llarga pista forestal.


Imatge de Puigcerdà amb la Tosa Plana de Llés i el Puigpedrós.


L'esglèsia i el cementiri de Valcebollère. Ple de traces per tot arreu.

1 comentari:

La Danesa ha dit...

Com??
Que em dius??
No havies fet Roc de Madres??
Però.. quina diferencia, jo vaig pujar un mes de Gener i ens vam posar els grampones en el tram final, de la poca neu que hi havia.
I això, que no és per a principiants???
Per fi un cap de setmana de bon temps!!! potser massa, quina calor!!!!!!i espero que el proper sigui millor.
Salut i més salut