dissabte, 1 d’octubre del 2011

Cresta de Costérillou ( 3049 mts.) i amb aquest cims he acabat els 212 tresmils del Pirineu



Dijous 29-09-2011


Surto de casa a primera hora ja que tinc una  reunió a Zaragoza per tema professional, he quedat amb el Juan Carlos Vizcaíno a l'estació de Delicias a les 14:00 h. ja que ell puja amb l'Ave i després de dinar marxarem  cap a Sallent de Gallego.
Tot es complica ja que a Barcelona hi ha vaga de rodalies i quasi perd l'Ave ( te que agafar un taxi fins a Sants) i jo acabo la reunió a les 15:00 h.
No arribo a l'estació fins a 2/4 de 4 de la tarda, massa tard per dinar, ja que al refugi de Respomuso ja ens varen dir que el sopar era a les 20:00 h. i desde l'aparcament tenim més de dues hores de caminada.
Recullo al Juan Carlos a l'estació de Delícias i després de passar per Huesca , Sabiñanigo, Sallent de Gallego arribem a l'embassament de La Sarra ( 1430 mts.).
Després de preparar tot el material sortim, el rellotge marca las 17:47 h. tindrem que apretar el pas per no arribar tard a sopar. El camí va seguint el GR 11 remuntant la vall d' Aguas Limpias , passem pel famós Paso del Onso ( itinerari molt perillós al hivern per les allaus) i després de passar un pont de ciment ( torrent que baixa dels Llacs d'Arriel ) el camí comença a pujar amb força pendent  que ja no deixem fins arribar a l'embassament de Respomuso i desde aquest punt i en pocs minuts arribem al refugi del Respomuso ( 2200 mts.)



Desnivell:  840 mts.

Horari: 2h 5m.



Refugi del Respomuso ( 2200 mts.)

Refugi del Respomuso amb La Gran Facha ( 3005 mts.)





Divendres 30-09-2011


El despertador tenia que sonar a les 5:15 del matí però a  3/ 4 de 5 ja m'aixeco per que fa estona que estic despert, no he passat una bona nit ( suposo que deu ser els nervis).
A les 5:15 estem esmorzant el poc  menjar que ens han deixat preparat els guardes ja que l'esmorzar es de 7 a 8 del matí.
Pocs minuts abans de les 6 abandonem el refugi, es negre nit i de darrera el refugi agafem el sender que es dirigeix a la normal del Balaïtous.Hi han força fites i nomes és qüestió de no perdre-las, quan arribem a la cota 2800 mts. hem de fer un franqueig a mà dreta per a situar-nos a la linea de l'Agulla Ussel.
En aquest punt ens equipem però encara no ens posem els peus de gat.
Seguim una veta de color marró en tendència a la dreta  durant uns metres, pugem per una fàcil canal II, muntem una reunió per fer un franqueig d'uns 25 o 30 mts. fàcil però molt i molt exposat.
A partir d'aquí seguim a l'ensamble colocan assegurances a la pared ( blocs, tascons o friends ) de tant en tant. La grimpada es divertida i ja estem a la canal que va en direcció esquerra cap al coll, no fa falta arribar ja que pots buscar tirar més a l'esquerra fins arribar al cim de  l'Agulla Ussel ( 3022 mts.).
Desde el cim baixem uns 15 metres fins a situar-nos sobre un gran bloc, la continuació no es clara recta per tant tenim que desgrimpar uns metres el bloc a mà dreta i passar per un forat que ens porta del vessant francès al espanyol. El tram següent es extremadament estret, t'has d'agafar amb les mans a la part superior de la cresta i franquejar pel vessant francès, la sensació aèria es impressionant.
Agulla Ussel- R1 uns 40 mts.
Seguim pel vessant frances uns dos metres per sota el fil de la cresta, passem entres uns grans blocs fins que arribem a un pas molt fí amb molt poca presa ( es pot passar uns metres per sota)
R1-R2 uns 35 mts.
Aquesta  tirada es molt important no desviar-se massa a la dreta, surts de la reunió amb un franqueig molt aeri i després d'uns metres a mà esquerra  per un tram de roca molt clar fins arribar al fil de la cresta on trobarem un pitó amb unes bagues i un mallón.El Juan Carlos desgrimpa asseguran-lo jo  desde la reunió (  quan jo arribo passo la corda pel mallón i també desgrimpo fins al peu de la canal) i baixa uns 6 metres fins al corredor que ens portara al cim de la Torre.
R2-R3 uns 40 mts.
Hem muntat una reunió amb dos tascons i un friend al corredor, sortim escalant per el mig del corredor amb bona presa( III ), la roca d'aspecte no sembla massa bona però quan la toques es molt solida.
R3-R4 uns 25 mts.
Aquesta reunió es impresionant per una part darrera nostra tenim el famós Arc Boutant ( recorda l' arc botant de les catedrals gòtiques ) per una altre part tenim el glaciar de Les Neous 250 mts. per sota nostra i just davant el pas mes difícil d'aquesta cresta.
Sortim per un pas que extraploma una mica ( IV ) un friend i un bloc a la part superior ens ajudara a assegurar el pas, franquegem uns metres a l'esquerra i muntem reunió ja preparada amb cintes a un gran bloc, nosaltres la reforcem amb un tascó.
R4-R5 uns 15 mts.
El motiu d'aquesta reunió tan curta es que després gires a mà dreta i la corda fregaria molt.
Pugem per un diedre que es pot assegurar molt be i després l'escalada es fàcil fins arribar a la Torre de Costérillou ( 3049 mts.)
R5- R6 Torre de Costerillou uns 35 mts. 
Quin moment, quina emoció després de tant temps aconsegueixo acabar els 212 tresmils del Pirineu. Però no hi ha massa moment per l'eufòria ja que encara queda cresta i no ens podem relaxar.
Desde el cim de la Torre hi ha un rappel de 20 mts. que ens deixa a la bretxa de Costerillou. La continuació es veu més difícil del que sembla , ja que son 40 mts. de II+ amb un granet excel.lent, una tirada per gaudir, a partir d'aquesta bretxa sortim a l'ensamble colocant assegurances entremig nostra i quan arribem a la cota 3117 m. ja podem guardar les cordes de moment ja que després tenim que rapelar la bretxa Latour. Ens traiem els peus de gat i continuem per una mena de sender fins al cim del Balaïtous ( 3144 mts.).
Baixem per la normal seguint una mena de sender amb alguna desgrimpada fàcil fins arribar a la part superior de la bretxa Latour, hi ha una primera instal-lació de rappel que nosaltres no fem servir ja que desgrimpem fins a la següent instal-lació on dos parabols amb dos mallons asegura'n el rappel.
Amb aquest rappel de 50 mts. arribem a la següent instal-lació on amb 40 mts. més ja estem a la part final del corredor, desgrimpem els últims metres i seguim pel camí normal fins arribar al refugi del Respomuso.
Agafem les coses que hem deixat al refugi i seguim el GR 11 fins arribar al cotxe a l'embassament de La Sarra ( 1430 mts.).
Desde aquest humil bloc voldria donar les gràcies a totes les persones que m'han ajudat durant aquest anys a escalar tots aquest cims, especialment a l'Irene per la seva paciència ,per la seva ajuda i per el seu saber estar, GRÀCIES.


Desnivell: + 1150 mts.  - 1925 mts.

Horari: Refugi- Cresta Costerillou- Refugi : 10h,40m.
            Refugi- Embassament de La Sarra: 1h.58m.  




Primeres llums a la cresta del Diablo

Itinerari de la cresta: franqueig a la dreta, canal a l'Agulla Ussel, Torre de Costérillou

Cresta del Diablo

Al fons l'Agulla Cadier i el Frondellas Nord, a l'ombra el Juan Carlos pujant cap a l'agulla Ussel


L'Agulla Ussel ( 3022 mts.) a l'esquerra, nosaltres pujant pel corredor central.

Al costat de l'aresta que ve de la cresta de Diablo

Ultims metres abans d'arribar a l'Agulla Ussel

Desde l'Agulla Ussel direcció a la cresta del Diablo

Desde la mateixa Agulla però direcció a la Torre de Costerillou

El Carlos i jo al cim de l'Agulla Ussel ( 3022 mts.)

Baixant direcció a la Torre de Costérillou, la corda surt del forat al mig de l'aresta.Vessant Nord ( dreta ) França amb el Glaciar de las Neous

Forat al mig de l'aresta, per passar del vesant frances a l'espanyol.

El primer tram de l'aresta, escalant principalment pel vesant frances

A la canal per pujar a la Torre de Costérillou

Arc Boutant

Reunió sota el pas més dificil de la jornada.

La mateixa reunió però mirant cap a l'Arc Boutant

Despres de passar el pas extraplomat protegit amb un friend i un bloc.

Vista desde la reunió, tram de  la canal que acabem de pujar i el fons de la vall per on hem passat aquest matí, 300 mts per sota nostra.

Desde la Torre de Costerillou, darrera l'agulla Ussel, en vermell l'itinerari utilitzat 

Torre de Costérillou ( 3049 mts.)

Alegria al cim després d'haver aconsegit acabar els 212 tresmils del Pirineu

El Juan Carlos al cim de la Torre de Costerillou ( 3049 mts.) amb el Balaïtous darrera a la dreta

Foto, ja per el record dels 212 tresmils asolits

Sortida de la bretxa de Costérillou, escalada divertida amb molt bona roca

Protegint la tirada amb friends i tascons

Final de les dificultats, amb el Balaïtous a la dreta


Balaïtous ( 3144 mts.) amb el famós tripode al cim

Agulla Cadier ( 3022 mts.) i cresta dels Frondellas. a la dreta el Frondellas SW ( 3001 mts.)

L'Agulla Ussel ( 3022 mts.), marcat amb color vermell el forat al mig de la pared

Rapelant per la bretxa Latour, ara estem a la segona instal-lació

Vista cap a baix desde la segona instal-lació

Instal-lació del segon rappel

Bretxa Latour. Al fil de l'aresta es veuen el tres punts vermells de les instal-lacions per baixar rapelant 

15 comentaris:

Teresa ha dit...

MOLTISSIMESSS FELICITATSSSS¡¡¡¡¡¡¡
Una data per recordar, en els llibres de la història "montanyil".
Per qüestions de temps no podem llegir la ressenya, només hem confirmat si havies aconseguit l'objectiu... de la qual cosa no teníem dubtes i més amb un company com el famós Vizcaino.
Demà tindràs el nostre comentari i potser algun més......

Fins demà

Gerardo ha dit...

Ei, enhorabuena, fiera...

Carme S ha dit...

Definició de somni: Esperança, projecte irrealitzable, imaginació vana de coses impossibles.
212 SOMNIS
212 CIMS
Que no ens faltin els somnis ni la força necesaria per a conseguir-los.
MOLTES FELICITATS !!!!

Anònim ha dit...

Moltes MOltes MOltes MOltes FELICITATS¡¡¡¡¡¡¡¡¡

Es mereix tots els honors de l'entitat.
Moltes vegades els nostres socis fan coses impensables,... però no ens arriba la informació....

nèstor

Teresa ha dit...

És un "copiar i pegar" del meu correu.

Felicita de la nostra part al teu company.
Grup del Rocòdrom de la Teresa.

ENHORABONA
Antonio, Rodrigo, Merche,Lola,Joaquin,Victor,Paco,Toni, Juan Luis,josep....

Anònim ha dit...

Apren de nosaltres, amb dues paraules fem el resum :
FE LICITATS.

T i A

Anònim ha dit...

Desprès de tant llegir estem esgotades...
Les felicitats bé que us les mereixeu!!! Però cal destacar que les R1 i la R5 han estat una mica solitàries, si haguéssim pogut anar, doncs estavem treballant, les reunions haguéssin estat més dinàmiques i divertides.
Espero ens convideu a les següent reunions.
Enhorabona als dos i que pogueu assolir nous objectius.
Petons,
Folgencia i Cegismunda

Bastien ha dit...

Teresa m'a dit que tu as grimpés tous les 3.000 des Pyrénées ! Chapeau bas pour cette prestation ! Maintenant j'imagine que tu vas viser encore plus haut, et qui sait ? Un jour peut-être tu t'attaqueras à l'ascension du mont Everest ??

Encore une fois félicitations pour tous ces efforts !

Gerardo ha dit...

Ostres, Josep Maria, ja ho tens..... FANTÀSTIC!!!! T'enllaço la notícia al blog del club que acabo de penjar, amb enllaç al teu blog. Una abraçada.
http://clubalpibaixllobregat.blogspot.com/2011/10/ja-estan-els-212-tresmils-pirinencs.html

arnau ha dit...

moltíssimes felicitats Josep Mariaaaaaa!!!
m'agradaria molt fer algun dia una sortida amb tu, ja que m'han parlat molt be de la teva experiència, companyia, solidaritat....
enhorabona
arnauct

Josep Mª Moyà ha dit...

Teresa: Moltes gràcies per tot, 3 d'aquest tresmils son teus.

Carme: Però quina manera d'escriure!!
Gràcies de tot cor per cambiar l'Anyeller per Lezat.

Nestor: Gràcies presi.Espero ser més comunicatiu a partir d'ara.

Rocòdrom de Gavà: Gràcies a tot el grup i bones escalades.

A i T: Sempre aprenc de vosaltres, gràcies.

Folgencia i Cegismunda: Prenc nota i a la propera reunió os aviso (mira que es buena persona)

Bastien: Merci beaucoup et bonne journeé

Gerardo:Gràcies per tota la difusió que has fet d'aquest projecte i pels tresmils realitzats amb tu.

Arnau C. T.: El dia que vulguis quedem per sortir a la muntanya però no em portis al teu ritme de triatleta, ah!! felicitats per el primer lloc a l'ultima triatló.

Anònim ha dit...

Desde el Prat, MOLTES FELICITATS,
Ens han fet saber
del teu repte gairebé extraordinari, no a l'abast de gent corrent.

Victor Milà

Anònim ha dit...

Felicitats Josep Maria, la pròxima vegada aniré jo també amb vosaltres encara que igual heu de tirar una mica de mi je je.... Una abraçada de un merengue
Oscar Vizcaíno.

Anònim ha dit...

He visto la proeza de tu compañero y me gustaría poder felicitarle, ya que no puedo a través de su blog, hazle llegar mi reconocimiento.

Nos vemos
Salut
Armando Vallejo

Anònim ha dit...

Es un honor meu coneixer la primera persona i pòtser la unica que al llarg de la vida sigui capaç d´haver assolit tots els 3000del pirineu.

Autentic Xavi